Handmade Knives Europe

Handmade Knives Europe

Átfogó útmutató a kések élezéséhez

2020. szeptember 02. - HandMadeKnife

Sokan megfeledkeznek a használt kések élezéséről és nem igazán figyelnek a megfelelő tárolásra vagy éppen használatra. Nem is gondolnánk, pedig rendkívül fontos a kések helyes kezelése és rendszeres élezése, hiszen klasszisokkal megkönnyítheti mindennapjainkat.

Cikkünkben ezúttal praktikus tanácsokat olvashatsz, amelyeket érdemes figyelembe venni késeid élezése során.

kes_elezes.jpg

Alapvető tanácsok 

Az első és legfontosabb szempont a késélezés során az élsorja figyelembe vétele. A kés élének egyik oldalát egészen addig kell fenni, élével előre mozgatva, átlósan magunktól eltolva, amíg felső oldalán meg nem jelenik az élsorja. Ezt követően ismételd meg ugyanígy a folyamatot a kés másik oldalán is. 

Ha láthatóvá válik az élsorja az annyit tesz, hogy a fém olyannyira elvékonyodott, hogy felhajlik, így ebből jól észrevehető. Ha előbb abbahagyod az élezést, akkor a késed garantáltan tompa marad.

Azért is rendkívül fontos ennek a figyelembevétele, mert valójában ez az egyetlen módszer, amivel meg lehet állapítani, hogy elég anyagot távolítottál el az élről, vagy sem.

Az élezés szöge

Az kések élezési szöge igazából a kés fajtájától és méretétől függ elsősorban. Másképp kell elvégezni az élezést például egy nagyobb konyhai késnél és másképp egy kisebb bicskánál. 

Természetesen a kisebb kések élszöge kicsi, a nagyobbaké pedig nagy, így ehhez mérten kell beállítani a megfelelő szöget. Általános igazság az is, hogy minél kisebb az élszög, annál élesebb lesz a kés.  

Az alapvető konyhai kések esetében, az élszög megközelítőleg 12-24 fok között mozog. Emellett, az élezés során mindenképp fontos, hogy a folyamat közben ezt a szöget végig tartani kell. Tehát a szög méretétől függetlenül a lényeg, hogy azt precízen, pontosan  tartsd a fenés során.

akesreszei.jpg

Mit használjunk az élezéshez ?

Kövek

Az élezéshez a legtöbben talán fenőkövet használnak, aminek fő feladata az acél eltávolítása a pengéről.

Általában minél finomabb követ alkalmazunk, annál polírozottabb lesz késünk éle. Itt pedig fontos megemlíteni, hogy ebben az esetben a precízebb, ugyanakkor nyomó típusú vágásoknál lesz leginkább hasznunkra az adott kés. 

Mindebből pedig az következik, hogy minél durvább a kő, annál durvább lesz az él is. Ebben az esetben pedig elsősorban a húzott vágásoknál lesz segítségünkre késünk. 

Természetesen megannyi kőtípus létezik, de nem teljesen mindegy, hogy melyiket is használjuk. Használhatunk például természetes köveket, mint például az Arkansas kő  vagy belga kő. Az úgynevezett japán kövek is jó megoldások lehetnek, azonban rendkívül drágák. Alkalmazhatunk ezenfelül még szintetikus köveket vagy kerámia alapú vizes köveket is.  

Olaj vagy víz használata  

A kövek alkalmazásánál sokan használnak olajokat vagy vizet. Ennek elsődleges célja, hogy a leválasztott fémrészecskék úgymond lebegve maradjanak, ezzel megelőzve azt, hogy eltömítik a követ. 

A kérdés napjainkban is vitatott, vannak akik azt állítják, hogy víz vagy bármilyen olaj nélkül is tökéletes eredményt érhetünk el. 

Ezzel szemben, sokan esküsznek ezek használatára. Egy biztos, ha  korábban használtál olajat a kövön, akkor a későbbiekben is tégy ugyanígy, ellenkező esetben a kő eltömődhet. 

Fenőacél

A fenőacél használata is gyakori, általában akkor használják ha a kés az idők során elhajlott és ezt szeretnénk kiegyengetni. 

Sok tévhit kering az emberek fejében, így a legtöbben úgy gondolhatják, hogy az a megfelelő fenőacél, amin sok borda és kiemelkedés található, mert ezek segítik a megfelelő él kialakítását. Azonban ez nem így van, sőt az számít jobb fenőacélnak, amelyik felülete simább, hiszen az egyenetlenségek károsíthatják a kés élét. 

Létezik olyan típus, ami hosszirányban hornyolt, de erre jellemző, hogy agresszívebben dolgozik és kárt okozhat az élben. Emellett van a simább típusú acél, ami valamivel lassabban, ugyanakkor kíméletesen dolgozik. 

Fenőszíj vagy bőr

A szíjon való fenés nem takar mást, minthogy a kés pengéjét egy súrolóanyaggal (például fenőpaszta) telített bőrdarabon “élezed”. 

A szíjon való fenésnél a kést fordítva kell tartani, mint amikor a kövön végzed az élezést, tehát pengeháttal előre. Ez a módszer alkalmas lehet az élsorja lefenésére vagy ha kitartóan, hosszabb ideig végezzük a folyamatot, akkor az él felpolírozását is elérhetjük. 

Ez a módszer meglehetősen könnyebb, mint az élszög megtartása a köveken, így rendkívül jól használható az élezés utolsó lépéseként.



A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeknife.blog.hu/api/trackback/id/tr116007228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.02. 23:30:05

Áhám, na, akkor csak lett hatása a kommentemnek!
:-)))
Köszönet.Csak az a baj, hogy nem lettem igazán okosabb.Van ilyen is, olyan is, lehet így is, meg úgy is.
Hitvitába se akarok beleállni, meg igazából késbuzi (késhomár, késratyi...)sem vagyok.
Meg nem is akarok ezzel órákat eltökölni hetente, mint egy feketeöves; csak úgy néha megélezni a konyhai cuccokat.
Na mindegy, majd lesz valahogy.Veszek élezőkövet.Köszönet mégeccer.
:-)

Boar. 2020.09.03. 09:53:59

Hoztad a színvonalat... Ez egy nagy semmi.
"A fenőacél használata is gyakori, általában akkor használják ha a kés az idők során elhajlott és ezt szeretnénk kiegyengetni. "
Bazdmeg, te el is olvasod néha amit leírsz? Vagy annyira fogalmad sincs az egészről, hogy fel sem tűnik, mekkora baromságok vannak a cikkben. Ez utóbbira tippelek...

Privateer 2020.09.03. 13:05:13

Szuper, jó hogy lehoztad a cikket a kommentek után! Bár nekem még maradtak fehérfoltok.
Maradjak a kaszakőnél, vegyek japán fenőkerámiát, vagy azt a fenőrudat. Esetleg azok a késélező gyűrűk?
Netán a bavarian edge-t?
Nem írtál a fenőkövek finomságáról, durvaságáról sem.

Hiányzik a posztból az is hogy mi van ha egy, vagy két oldalról élezendő a kés.
Recézett késekkel mi van? Kerámia késekkel mi van?
Ennyire nem átfogó ez sajnos.

Pl én még elfenem a luxtol márkájú 150-es kővel, de tudom hogy túl durva neki. De azt is csak a kommentekből szűrtem le.

élhetetlen 2020.09.03. 23:30:40

@geegee: Írtam az előzőhöz is, nem reagáltál, nem baj, megismétlem. Jó az a nyeles, félkezes élező, csak mindig egy irányba kell húzni a pengét benne. A tövétől a hegyéig. A kés megnyomja a paradicsomot? Fél perc alatt megélezem, és szel, ahogy kell. 15 éve használom. De, egyébként vegyél, amit akarsz. De, ha a legegyszerűbb félkezes élezővel sem boldogulsz, miből gondolod, hogy egy ilyen szakszerű leírás után a fenőkővel fogsz? Félre ne érts, nem bántani akarlak. Az első háztartásomat egy félbe tört kaszakővel kezdtem, de láttam előtte, hogy hogyan használták. Ha lesz kedved és energiád, írd meg, akár priviben, hogy mire jutottál.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2020.09.05. 08:16:34

Ez a poszt arról tanúskodik, hogy aki írta, az vagy nem sok kést élezett még életében, vagy nem tud jól kést élezni. Tele van hibákkal, a fontos dolgokat nem említi, a nem fontosakat kiemeli. Egyébként nagyon ismerős nekem ez szöveg, szerintem ez átvett szöveg, valahol már olvastam.
Most éppen nincs nagy ihletem arra, hogy az összes tévedést pontról pontra kijavítsam, inkább elmegyek, kiélezem a konyhakéseket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.11. 08:54:07

@élhetetlen: Jó, azért tegyük már tisztába a dolgokat.Arról azért szó nincs, hogy nem boldogulok egy késélezővel, csak éppen nem olyan az eredmény, amilyet szeretnék.És egy fenőkőhöz sem kell azért akadémiai végzettség.Nem szeretem, ha teljesen hülyének néznek...

élhetetlen 2020.09.11. 16:38:39

@geegee: Hát tegyük tisztába a dolgokat. Két blog bejegyzés alatt beszélgetünk párhuzamosan. A másiknál csak arra akartalak figyelmeztetni, hogy néha addig „fejlesztik” a dolgokat, míg a használatuk már kényelmetlenné válik, és írtam mindezt azért, mert a honlapon láttam a három fokozatú élezőt, amihez már türelem kell, ahogy az öt fokozatú V gyaluhoz is az kellett volna. „És egy fenőkőhöz sem kell azért akadémiai végzettség.”. Rutin kell, mert neked kell tudni, milyen szögben húzod, stb., és könnyű tönkretenni egy kést. Nem néztelek hülyének, egyszerű, gyakorlati tanácsot akartam adni, tapasztalat alapján. Már sajnálom. Felőlem vehetsz akárhány különböző finomságú fenőkövet, jó kísérletezést!
süti beállítások módosítása