Handmade Knives Europe

Handmade Knives Europe

5 tipikus hiba, amit a késgyűjtők gyakran elkövetnek

2020. augusztus 21. - HandMadeKnife

Mint minden gyűjtemény esetén, egy késgyűjtemény létrehozása is sok előkészületet, tervezést és komoly megfontolást igényel. Csakúgy mint bizonyos művészetek gyűjtői, akik hajlamosak bizonyos típusú festményekre szakosodni, a késgyűjtőknek is tudniuk kell, mit akarnak valójában és mit engedhetnek meg maguknak, mielőtt rengeteg időt és pénzt költenének egyes darabokra.

Cikkünkben bemutatunk néhány jellemző hibát, amit a kések szerelmesei gyakran elkövetnek a vásárlás előtt, közben és után. 

knife.jpg

1. A kutatás hiánya

A késgyűjtők egyik leggyakrabban elkövetett hibája egy kés megvásárlásakor, hogy nem fordítanak elég időt, energiát és figyelmet az adott darab eredetére, származására. 

Sokan érzelmi alapon vagy első megérzésre döntenek újabb szerzeményeik kiválasztásakor, de a mögöttes háttérrel nincsenek tisztában. Márpedig a komoly gyűjtőknek ez igenis lényeges szempont kell hogy legyen!

Fontos utánanézni akár az interneten, akár más forrásból, hogy az valóban attól a márkától, készítőtől származik-e, aki hirdeti azt. Illetve előnyös lehet véleményeket, referenciákat olvasni a termékkel és annak minőségével kapcsolatban.

keskeszites.jpg

2. “Arctalan” vásárlás

Az angol “knife face” kifejezés arra a képességre utal, hogy valaki meg tudja mondani szimplán ránézésre, hogy ki készítette az adott kést. A legnevesebb késkészítők mind adnak valamilyen megkülönböztető jelzést műveiknek, tehát egyedi designnal ruházzák fel késeiket.

A késgyűjtők körében meglehetősen előnyös lehet, ha ilyen jól felismerhető késeket vásárolnak, hiszen a nagy gyűjteményben könnyen “elveszhetnek” az egyes darabok. Emellett, hasznos lehet ezen képességeket fejleszteni, hiszen sokkal egyszerűbben beazonosítható, hogy az a megvásárolandó termék eredeti, avagy hamisított. 

tudas.jpg

3. Képzettség

Sokan mindenféle kutakodás, képzettség és tájékozódás nélkül vágnak bele a kések gyűjtésébe és kezdenek el vásárolni komoly vagy komolynak vélt, drága darabokat. 

Azonban ahhoz, hogy valaki ténylegesen megtudja különböztetni, melyek a minőségi, eredeti darabok és melyeket éri meg valóban megvásárolni, jelentős mögöttes tudás és profizmus szükséges.

Tehát, nem árt edukálni magadat a témában, a kések különböző fajtái, a márkák ismertetőjegyei és a minőség árulkodó jelei kapcsán, mielőtt belevágnál. Nem mellesleg, ezáltal rengeteg pénzt és időt spórolhatsz meg magadnak.

money.jpg

4. Költségvetés

A mértékletesség és a rendszer sohasem okozhat csalódást, hiszen az élet minden területén szükség van ezekre valamilyen szinten. Egy gyűjtemény elindításakor fontos tisztázni önmagunkban, hogy mi az amit megengedhetünk magunknak és mi az a határ, amit már nem léphetünk át.

Nyilvánvalóan magas összegekről beszélhetünk a késgyűjtés kapcsán, így mindenképp hasznos lehet, ha rögtön már a kezdetekkor meghatározzuk költségvetésünket és meghatározzuk mi az, amit ténylegesen szeretnénk, s mi az ami csak “felesleges” plusz. 

atlathatosag.jpg

5. Átláthatóság

Ha már igen komoly összeg ekről beszélhetünk a késgyűjtés esetében, akkor mindenképpen praktikus lehet ha az egyes darabokat tisztelettel kezeljük illetve rendszerezetten, átláthatóan tároljuk őket és ugyanezen elv alapján vásárolunk.

Míg egyes gyűjtők bizonyos kés fajtákból szeretnék megvásárolni a lehető legtöbb verziót, addig mások kifejezetten egy számukra nagyra tartott készítőtől vásárolnak meg minél több fajtát. Természetesen mindkét verzió rendben van, azonban nagy segítség lehet, ha a gyűjtő eldönti mit, kitől és milyen elv alapján szeretne beszerezni. 




A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeknife.blog.hu/api/trackback/id/tr8316007086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2020.08.21. 22:09:23

Hiánypótló mű. Itt is mindenki felmondott?

Boar. 2020.08.22. 10:45:10

Mi ez a faszság? Ki ez az okoskodó tudalékos barom?
Mentél volna krumplit kapálni ahelyett, hogy összeirkálsz minden ökörséget...
süti beállítások módosítása