Handmade Knives Europe

Handmade Knives Europe

5 tipp, ami segít belevágni a késgyűjtésbe

2020. augusztus 18. - HandMadeKnife

HaHa foglalkoztat a kések világa és akár egy komolyabb gyűjtemény létrehozásába is belefognál, akkor az első lépés mindenképp a tervezés kell legyen. Mint ahogy minden más gyűjteménynél, ennél is vannak olyan szempontok és tényezők, amelyeket nem lehet szem elől téveszteni, legalábbis ha értékes, eredeti darabokra vágysz.

Íme néhány tipp, amelyet érdemes megfogadni, ha késgyűjtésbe kezdenél. 

knives.jpg

1. Válassz típust

Az egyik legfontosabb szempont a gyűjtés megkezdésekor, hogy válaszd ki milyen típusú késeket szeretnél gyűjteni. Talán a kezdők késztetést érezhetnek arra, hogy mindenféle típusból, különféle gyűjtőktől, a legkülönbözőbb készítőktől vásároljanak. Azonban fontos, hogy kezdetben egyetlen típusra fókuszáljunk és ez segíthet abban, hogy ne vesszünk el a késfélék óriási választékában.

Fontos lehet meghatároznod azokat a szempontokat és tényezőket, amelyek alapján választani fogsz, hogy az ízlésednek legmegfelelőbb késeket tudd megvásárolni hosszútávon is. Napjainkban már megannyi kategória közül lehet válogatni, a régiségektől kezdve, a tőrökön át, egészen a zsebkésekig. 

moneyyy.png

2. Határozd meg költségvetésed

Rendkívül fontos szempont még a költségvetés meghatározása. Természetesen ha valaki hobbiból kezd csak gyűjtögetni és nincsenek nagyravágyó tervei a gyűjtéssel, akkor kevésbé fontos. Viszont ha valaki komoly gyűjteményt szeretne, minőségi, értekes, netán antik darabokkal, akkor könnyedén túlzásba eshet.

Így mindenképp hasznos, ha előre megtervezzük a gyűjteményre szánt költségvetést és megpróbálunk azon belül mozogni. Ez pedig segíthet abban is, hogy mérlegelni tudjuk az egyes darabok valódi értékét és azt, hogy valójában  mire érdemes költeni és mire nem. 

piac.jpg

3. Kövesd figyelemmel a piacot

Ha megvan a számodra legideálisabb kés kategória és már azt is tudod, hogy mennyit szeretnél rá szánni, nincs más hátra mint felfedezni a vásárlási lehetőségek széles tárházát. Fontos, hogy kutassunk fel minél több helyet, ahol késeket értékesítenek, akár internetes fórumokon, aukciókon vagy éppen helyi régiségkereskedőknél.

Ezáltal kialakul egy összehasonlítási alap bennünk, a választást illető lényeges szempontokkal, tényezőkkel, árakkal kapcsolatban. Azonban nem elég megtanulni jól vásárolni, jó áron beszerezni valamit. Lényeges, hogy megtanuljuk mi alapján ellenőrizhetjük a kés minőségét, illetve eredetiségét, hiszen számos hamisítóra, csalóra is bukkanhatunk a piacon.

kepzes.jpg

4. Képezd magad és olvass útmutatókat

Megfelelő mögöttes tudás nélkül könnyen el lehet veszni a kések világában is. Az első vásárlások előtt mindenképpen előnyödre válhat, ha a választott késfajtával kapcsolatos útmutatókból tájékozódsz és megtanulsz mindent, amit tudni érdemes róla. 

A kések különböző fajtái, a márkák ismertetőjegyei és a minőség árulkodó jelei kapcsán érdemes tehát kutakodni, mielőtt belevágnál. Nem mellesleg, ezáltal rengeteg pénzt és időt spórolhatsz meg magadnak.

online-vasarlas_01-1200x630.jpg

5. Vásárolj más gyűjtőktől

Amíg nem igazán vagy biztos magadban és abban, hogy valójában mi is számodra a legvonzóbb és legfontosabb egy késben, addig érdemes biztos ami biztos alapon vásárolni, kezdetben esetleg kisebb összegért. Sokan kész szetteket vásárolnak meg és óriási összegeket költenek egyből, ami nagy hiba lehet kezdőként. 

Érdemes lehet más gyűjtőktől vásárolni, hiszen náluk biztosan értékes, eredeti darabokra lelsz, vagy esetleg olyan online oldalakról megrendelni az adott kést, ahol számos vásárlói vélemény támasztja alá a hitelességet.

A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeknife.blog.hu/api/trackback/id/tr3416007122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drag 2020.08.19. 18:21:28

+1: Látogass el késműves vásárba. Ott érdemes a készítőkkel beszélgetni, és néha igen jó áron beszerezni késeket...( Tűzzel-Vassal, Lurdy késes találkozó pl...)

Sokkal több infót lehet begyűjteni, mint neten.

m_and_m 2020.08.20. 07:09:01

...ez minden gyűjtőszenvedélyre igaz. De az is, hogy egy ilyen szenvedély nem úgy indul, hogy este leülök és kitalálom, holnaptól mit fogok gyűjeni....ez nem ilyen megtervezett módon megy.
Nem baj, írtál valamit és az címlapra került. Kíváncsiságból elolvastam, hátha valami üj dologról van szó. De nincs.....

Labasmaz 2020.08.20. 07:39:12

Követni pl. az eseményeket lehet, figyelemmel pedig kísérni szokás valamit.

Lobo Marunga 2020.08.20. 10:32:36

Bármit is gyűjteni az egyik legbetegebb hobbi a világon, leginkább a függőséghez áll közel. A legtöbb esetben öncélú és értelmetlen. (Jelzem, én több dolgot is gyűjtök...) De ha van ennél betegebb, akkor az valaminek az elhatározás és külső szabályok szerint való gyűjtése... :)
De nem baj, a legbetegebb hobbik a legizgalmasabbak, főleg ha nem ártanak senkinek. :)
De ha már azon agyal valaki, hogy "mit is kéne gyűjteni", akkor szerintem az első és legfontosabb kérdés (és tényleg csak akkor, ha mindenáron értelmet akar vinni a dologba) sokkal inkább az, hogy miért (mi okból vagy mi célból, ahogy tetszik) gyűjtsem éppen azt a bizonyos dolgot.

fkv.115 2020.08.20. 17:44:19

Ennél nagyobb közhelygyűjteményt még nem láttam. :D Gondolom egyik pontot se találta volna ki magától egy ovodás 5 másodperc alatt...

veterán 2020.08.23. 08:37:30

A leghaszontalanabb hobbi. Gyűjtögeti, nézegeti, megunja eladja. Jóval olcsóbban mint vette. Saját tapasztalat. Kell 2 - 3 jó kés amit az ember használ, oszt Ámen.
süti beállítások módosítása