Handmade Knives Europe

Handmade Knives Europe

A híres damaszk kések története

2020. július 24. - HandMadeKnife

A kés a legrégebbi eszközeink egyike, hiszen már az ősidőkben is rendkívül hasznos kelléke volt a mindennapoknak. Azóta óriási formálódáson mentek keresztül ezek a darabok, s számos változatának örvendhetünk. 

Vannak azonban bizonyos késfajták, amelyeket vétek lett volna átformálni, így jó néhány változatot, illetve készítési technikát megőriztek a múltból, amelyeket a mai napig nagy örömmel vásárolnak a késgyűjtők. 

Ilyenek például a híres damaszk kések is, így cikkünkben ezúttal bemutatjuk honnan származik, s miről is olyan nevezetes. 

dammm.jpg

Csakúgy mint bizonyos művészetek gyűjtői, akik hajlamosak bizonyos típusú festményekre szakosodni, úgy a késkészítők és késgyűjtők is hajlamosak egy típusú késbe teljesen beleszeretni. 

Vannak gyűjtők akik kifejezetten a damaszk kések függői, de az is biztos, hogy minden gyűjtő kollekciójában megtalálható a híres damaszk kések egyike. 

A damaszk kés eredete

Maga a damaszk elnevezés az arab “damas” szóra vezethető vissza, ami egyébként vizet jelent. Különböző vélemények szerint a kifejezés, a kés különleges erezetére utal. 

Népszerűségét elsősorban egyediségének köszönheti, hiszen a damaszk penge kifejezetten erős anyagú, ugyanakkor mégis rugalmas, amit sajátos anyagának és előállítási módjának köszönhet. 

A fennmaradt emlékekből arra következtetnek a szakértők, hogy körülbelül a kilencszázas években készülhettek az első damaszk pengék. Úgy tartják, hogy az elkészítéshez szükséges alapanyagot Indiából szállították Damaszkuszba és végül ott került feldolgozásra. 

A damaszk penge készítési folyamatát anno hétpecsétes titok őrizte, csupán annyi volt köztudott, hogy a mesterek ezt a különleges anyagot többször felhevítették és lehűtötték. 

A damaszk acélpenge kiváló tulajdonságai számos alkalommal fellelhetőek régi, történelmi írásokból, megannyi legenda kering jó mechanikai tulajdonságairól és erőteljességéről.

Ilyen történet például az is, mikor a Szentföldön a muszlim harcosok damaszk pengéje szó szerint kettévágta az odaérkező  keresztes lovagok kardját. Ezen felül, Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényében is említésre kerül a híres-neves damaszk penge. A damaszk kardok valójában nem is vágtak, hanem apró fogazatukkal tulajdonképpen elfűrészelték azt, ami az útjukba került. 

damdam.jpg

A damaszk kések sajátos készítése

Ezek az acélból készült pengék rendkívül egyedi eljárással készülnek és ennek köszönhetően igazán különleges belső szerkezettel büszkélkedhetnek. Kifejezetten népszerű volt a kovácsok körében ezeknek az elkészítése, illetve egyfajta státuszszimbólumot is jelölt az, ha valaki ilyen késekkel rendelkezik. 

Speciális elkészítésének alapja az, hogy minimum két vagy három féle acélból készülnek, illetve rétegelt eljárással készülnek. A kovácsolt hegesztési módszerrel előállított acél készítését nevezzük tehát damaszkolásnak. Jellemzően 100-500 réteggel gyártják ezeket a késeket, tehát nem bonyodalommentes elkészítésük. Különböző acélfajtákat használnak fel, ez pedig lehet például szén vagy modern rozsdamentes acél, s miegymás. 

Az így készült damaszk penge sajátos jellemzője tehát a kopásállóság, a keménység, ugyanakkor rugalmasság és karakteresség. Felismerhető gyönyörű, egyedi erezetéről, ami megannyi féle mintában pompázhat. Miután kézzel készülnek ezek a darabok, így a különböző késkészítők eltérő mintázatot és díszítést adhatnak hozzájuk ízlés szerint. 

Ennek az exkluzív késfajtának birtoklása a mai napig luxus érzést adhat vásárlójának, emellett egyfajta státuszt is a késkészítők körén belül.

A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeknife.blog.hu/api/trackback/id/tr3316007132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása