Handmade Knives Europe

Handmade Knives Europe

Minden, amit a vadászkésekről tudni érdemes

2020. augusztus 24. - HandMadeKnife

A késkészítők és gyűjtők világában megannyi késfajta ismeretes és mindenkinek vannak kedvenc típusai, amelyekre külön figyelmet szentel és minél szélesebb gyűjteményt szeretne felállítani belőle. Az egyik ilyen közkedvelt típus a hagyományos, kézzel készített vadászkés. 

Cikkünkben összefoglaltunk néhány fontos dolgot a vadászkésekkel kapcsolatban, amit nem árt tudni mielőtt beszereznél egyet. 

hunting_1.jpg

Ma már kis hazánk gazdagon bővelkedik profi késkészítőkben, akiknek szenvedélye a kézzel készített kések megalkotása. 

Megannyi kést már nem csak arra a célra használnak, amire eredetileg szánták egykor, ilyen például a vadászkés is. Természetesen a vadászok hasznos kellékeként is szolgálhat, de ez az alaposan átgondolt, sokoldalú munkakés sok más célra is alkalmas lehet. Emellett a késgyűjtők közül sokan “csupán” kollekciójuk díszes égköveként tartják ezeket.

A vadászkés hallatán valószínűleg mindenkinek az állatmintás, bőrtokkal ellátott elegáns kések világa lebeg a szeme előtt, azonban ma már a hagyományos formáktól egészen eltérő vadászkések is megjelentek a piacon - igen széles választékból válogathatunk. 

Tehát a ma már egyre növekvő kivétel miatt nem igazán lehet általánosítani, de a hagyományos, kézzel készített típusoknak egyértelműen meghatározó, karakteres és egyedi jellemzőik vannak. 

vadaszcikk.jpg

Mitől vadászkés egy kés?

Mivel leginkább munkakésként funkcionál, kialakítására jellemző az egyszerűség és a mondás, miszerint “a kevesebb néha több”.

A hagyományos vadászkésekre többnyire a lefelé ívelő, kissé hasas penge jellemző, legalábbis ez nevezhető ideálisnak a munkafolyamatok kényelmes elvégzése szempontjából. Ugyanilyen fontos még a penge kiváló leélezettsége, emellett az anyagot tekintve elmondható, hogy a legközkedveltebb a rozsdamentes acélfajták alkalmazása. 

A markolat tekintetében rengeteg változattal találkozhatunk. A hagyományos jelleg megőrzése miatt a legtöbb késkészítő a természetes anyagokat választja a vadászkések elkészítéséhez.

Gyakran alkalmazzák a különböző faanyagokat, csontokat, illetve rendkívül gyakori például a szarvasagancs használata. Összességében tekintve az elsődleges cél az, hogy kényelmes fogást biztosítson a markolat, például ne csússzon rajta a kezünk. 

A kés markolata és pengéje közti részek, mint a bakni vagy a záró és elválasztó elemek szintén meghatározzák a kés használhatóságát, így szívóssága érdekében gyakran rozsdamentes anyagokat használnak. 

Méreteiben igen jelentős, hogy ne essen túlzásokba a készítő, hiszen meghatározza alkalmazhatóságát. Fontos tehát a megfelelő pengehossz, amit általában 8-10 cm körül határoznak meg, emellett a szélesség és vastagság is igen lényeges.

A vadászkés ideális vastagsága nem haladja meg a 4 millimétert, hiszen a túl vastag kés befolyásolja könnyedségét és forgathatóságát. Ahhoz, hogy késünk megfeleljen céljainknak, minimum 3 centiméteres szélesség szükséges, ennél kevesebb esetén, az adott munkafolyamat kárára mehet.




A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeknife.blog.hu/api/trackback/id/tr3216007268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luighi 2020.08.25. 10:01:55

Ezek inkább bicskának látszanak!
Nem hogy medvére, de még kölyök vaddisznóra is csak akkor alkalmasak, ha azok csak rajzolva vannak.
Szerintem.

Boar. 2020.08.25. 10:22:45

"Minden amit tudni kell" és beírsz néhány szánalmas közhelyet.
Te öcsém a vadászathoz is hülye vagy, a késekhez is, viszont nyilván bő nyállal leszopsz valakit az indexnél, hogy ez a szemétdomb címlapra kerüljön.

a Nanga Parbat rabjai 2020.08.25. 12:54:39

Ez még gondolatébresztőnek is kevés volt...

Drag 2020.08.25. 18:38:41

@Luighi: Eddigi tapasztalataim szerint, ha a vadászkést zsigerelésre, hús feldolgozására, nyúzásra használjuk, akkor a 80-110mm közötti pengehossz ideális.
Az efeletti késsel könnyen mellé lehet vágni, ami pl. gyomor/bél területen kellemetlen lehet...

Ha vadászni akarsz vele, akkor inkább lándzsa... :)
süti beállítások módosítása