Handmade Knives Europe

Handmade Knives Europe

A világ legikonikusabb kései, amelyek nem hiányozhatnak a gyűjteményedből

2020. július 15. - HandMadeKnife

Ha foglalkoztat a kések világa és akár egy komolyabb gyűjtemény létrehozásába is belefognál, akkor biztosan érdekelnek a legnagyobb készítők munkái. Mint ahogy minden más gyűjteménynél, a késgyűjtők kollekcióiban is vannak bizonyos darabok, amelyeknek feltétlenül szereplniük kell. 

Cikkünkben bemutatjuk azokat az ikonikus késeket, amelyek világszerte kiharcolták a késgyűjtők tiszteletét.

boww.jpg

Bowie knife

A napjainkra világszerte híressé vált Bowie kések ősatyjának James Black-et tekinthetjük, aki megalkotta az első ilyen kést Jim Bowie tervei alapján. 

Jim Bowie saját elképzelései szerint készíttette el az első Bowie példányt az amerikai kováccsal, amelynek mára már számos variációja született és folyamatosan formálódik azóta is. Külsejét tekintve alapvetően hagyományos formákkal rendelkezik, pengéje azonban a legmodernebb acélfajtákból készül. Pengéje ellenállósága, karakteressége miatt rendkívül nehezen megmunkálható, ami miatt magas árkategóriába tartoznak a Bowie kések. 

loveless.jpg

Loveless

A Bob Loveless keze által megalkotott késeket méltán nevezhetők világhírűnek és megismételhetetlennek. Loveless már fiatalon érdeklődött a kések világa iránt, így az akkori egyik legnevesebb késkészítő - Bo Randall - egyik alkotását szerette volna megszerezni. Álmai késére azonban rengeteg volt a kiszabott várakozási idő, ekkor döntötte el, hogy saját kések készítésébe fog. 

Az első kései rendkívül hasonlítottak Randall késeire, mégis óriási sikert aratott velük. Később tovább formálódott saját irányvonala, kialakultak egyedi stílusjegyei és végül megalakult napjaink neves Loveless stílusa. 

swiss.jpg

Swiss army knife

A piac egyik legismertebb szereplője a már jól ismert svájci bicska. Sokan vannak bizonyára, akik a komolyabb késtípusok közül csak ezt az egyet tudnák megemlíteni.

Karl Elsner hajdan egy kis svájci faluban nyitott egy kés és evőeszköz boltot, majd elhatározta magát, hogy felveszi a harcot az akkor felettébb híres Wenger elnevezésű kés gyártóval, aki nem mellesleg a svájci hadsereg beszállítója volt. Néhány évvel később fele-fele arányban elnyerte ő is a beszállítói címet, majd végül felvásárolta a Wenger-t is, ezzel kisajátítva a piac ezen területét. 

A jellegzetes piros szín és a klasszikus szimbólum rendkívül felismerhetővé és egyedivé teszi. Talán nem a legértékesebb darabja a késgyűjtők kollekciójának, ellenben igazán sokoldalú és praktikus darab. 

sog.jpg

SOG

Az SOG vállalat egykor Vietnámban kezdte el gyártani első késeit, ahol egy speciális katonai egység tagjai kezdték el használni ezeket a SOG Bowie elnevezésű harci késeket.

Évekkel később ez a kés típus inspirálta a neves Spencer Fraze-t, aki létrehozta vállalatának első késeit. A vállalat kései az eredeti SOG késeken alapulnak, viszont azoknál egy jóval fejlettebb változatot hoztak létre. Céljuk egy olyan márka létrehozása volt, ami a legjobb technikával dolgozik és a lehető legjobb minőséget biztosítja vásárlói számára. 

bench.jpg

Benchmade

A Benchmade márka az 1980-as évekre vezethető vissza, amikor Les de Asis, Fülöp-szigetekről származó úriember megalapította a vállalatot. A Benchmade késeket egyértelműen az egyediség jellemzi, hiszen minden kés véglegesítése kétkezi munkával történik, illetve minden alkotás el van látva tervezője saját nevével. 

A világszínvonalú minőségre és elhivatottságukra mottójuk is karakteresen utal: “Ez nem csak egy kés, ez egy Benchmade”. A Benchmade volt azon márkák egyike, amely elsőként alkalmazta a lézervágási technikát a késkészítés során az Egyesült Államokban.  

buck.jpg

Buck knives

A Buck kések szülőatyja Hoyt Buck, aki első késeit az 1900-as évek elején alkotta meg. Az egykori amerikai kovácsinas már a kezdetekben olyan acél megmunkálási módszert keresett, amivel jelentősen növelni tudta az él tartósságát.

A Buck Knives vállalatot 1961-ben alapította meg, majd elsőként a Folding Hunter Model 110 típusú késével vált rendkívül népszerűvé. A Buck Knives modern késeit összecsukható zárrendszer jellemzi, ezáltal váltak vezető késgyártóvá, s tartják ezt a kiemelt pozíciót egészen napjainkig. Sőt, olyannyira magas státuszban van a cég, hogy legfőbb megrendelője maga az Egyesült Államok hadserege. 

A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeknife.blog.hu/api/trackback/id/tr5116007204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veterán 2020.07.17. 07:06:37

Azért a 'Spyderco'-t nem hagytam volna ki.

jeriba zammis 2020.07.17. 10:19:12

Hát, azért ez elég gyengusz. Én sem vagyok túl tájékozott, de aki nem olvas a témában azt gondolja, hogy ezek vannak a topon. Hát nem. Azért elég ikonikus kései vannak Mick Stridernek, Rick Hinderernek, Ichiro Hattorinak a teljesség igénye nélkül, és ez még csak 3 készítő. Ha cég, akkor példul a Hinderer alapú Zero Tolerance, a Spyderco, CRKT, Cold Steel és még van jó néhány, jó nevű, híres késeket készítő cég. Elég felmenni egy késes oldalra, és utána nézni a gyártók történelmének, késeinek. Majd mindegyik kapcsolatban áll vagy állt a sereggel., vannak gyűjteményben elférő késeik, ami ügye elég szubjektív dolog.

1349973572759 2020.07.17. 12:25:11

Hol vannak a híres Bertolino fakések? A német Édeesh kések?

vakegér II 2020.07.17. 13:27:41

Nem értek a késekhez, de mindig izgatott, hogy mitől olyan iszonyatosan drága egy-egy zsebkés. Eddig még senki sem tudta megmagyarázni, gondoltam, most itt az alkalom, hogy megtudjam, mitől jobbak ezek a kések a többinél. Szívesen vettem volna valami nem maszatoló, korrekt és meggyőző felvilágosítást, de ez sajnos most (nagyon) nem jött össze.

kolomparlole1114 2020.07.17. 19:58:47

@vakegér II: Az anyaga miatt (meg azért persze a márkanév + profit, ahogy minden másnál). egy komolyabb kés pengéje valamilyen speckó ötvözet, gyakran a nyele is tartalmaz ezt-azt, pl. a titanium se árcsökkentő tényező.

Drag 2020.07.18. 16:51:43

Fallkniven, Helle, Cold Steel, Spyderco....

Rengeteg kimaradt...

spyderco 2020.07.18. 18:19:13

Strider, Hinderer, Terzuola, Reeve, Emerson

Boar. 2020.08.22. 10:51:27

Opinel?
Kattintásvadász címek, nulla tartalom, valahonnan összeollózott marhaságok.
süti beállítások módosítása