@geegee: Hát tegyük tisztába a dolgokat. Két blog bejegyzés alatt beszélgetünk párhuzamosan. A másiknál csak arra akartalak figyelmeztetni, hogy néha addig „fejlesztik” a dolgokat, míg a használatuk már kényelmetlenné válik, és írtam mindezt azért, mert a honlapon láttam a három fokozatú élezőt, amihez már türelem kell, ahogy az öt fokozatú V gyaluhoz is az kellett volna. „És egy fenőkőhöz sem kell azért akadémiai végzettség.”. Rutin kell, mert neked kell tudni, milyen szögben húzod, stb., és könnyű tönkretenni egy kést. Nem néztelek hülyének, egyszerű, gyakorlati tanácsot akartam adni, tapasztalat alapján. Már sajnálom. Felőlem vehetsz akárhány különböző finomságú fenőkövet, jó kísérletezést!
@élhetetlen: Jó, azért tegyük már tisztába a dolgokat.Arról azért szó nincs, hogy nem boldogulok egy késélezővel, csak éppen nem olyan az eredmény, amilyet szeretnék.És egy fenőkőhöz sem kell azért akadémiai végzettség.Nem szeretem, ha teljesen hülyének néznek...
@geegee: Akkor még egy hosszú szöveg. Ne dőlj be a három fázisban élezőnek, olyan is van, de azzal aztán babrálhatsz. Rémtörténet, Börner V1 vágó (első verzió), 40 évig bírta, aztán szétesett, a Börner meg kiment Magyarországról. Egyszerűnek tűnt, hogy az egyik barátomnak szólok, aki jár rendszeresen Németországba, hogy hogy vegyen. Nem volt ideje, szólt egy barátjának, aki a feladatot tovább adta a papájának, aki éppen készült egy ipari vásárra, és aki vett egy V5-t (ötödik verzió), mert elveszett az info, hogy mit szeretnék. Ez már sokat tudott, nem csak vékonyra, és vastagra vágott, volt vagy öt fokozata, ha túl toltad a racsnit, kezdhetted előről, na én két próbálkozás után elajándékoztam a 15 eft-s szuper kütyüt, mert nem volt türelmem hozzá. Aztán Angliában találtam V1-et azóta is azt használom. Csak azt akartam mondani, hogy a legegyszerűbben használhatót kell megvenni, pl. amit linkeltem. Mindegy, mikor, de majd írd meg, hogy mire jutottál, érdekel.
Ez a poszt arról tanúskodik, hogy aki írta, az vagy nem sok kést élezett még életében, vagy nem tud jól kést élezni. Tele van hibákkal, a fontos dolgokat nem említi, a nem fontosakat kiemeli. Egyébként nagyon ismerős nekem ez szöveg, szerintem ez átvett szöveg, valahol már olvastam.
Most éppen nincs nagy ihletem arra, hogy az összes tévedést pontról pontra kijavítsam, inkább elmegyek, kiélezem a konyhakéseket.
@geegee: Nem akarsz kísérletezni, pedig egy késélező nélkül nincs élet a konyhában. Csak pár mondat még, egy Fiskarsom van, és mint írtam, 15 éve használom. Olyan, mint ez: www.fiskars.hu/termekek/fozes/kesek-es-kiegeszitok-vagashoz . Essential Roll-Sharp™ késélező, fekete, csak az enyém még nem talpas, fél kézzel fogom, fél kézzel húzok, szépen, egyenletesen Még a piacon vett párszáz forintos késem is olyan éles lesz, hogy 2 mm-s szeleteket tudok vágni a paradicsomból roncsolás nélkül. 5000 alatt van, és most akciósan 4000 alatt. (Miattad néztem meg). Csak egy háziasszony vagyok, én nem kezdenék ki egy harminc centis fenőacéllal, az biztos, ami, ha jó, akkor még drága is. De tiéd a döntés.
@élhetetlen: Egy irányba húzgálom én is.Nem mondom, hogy nem változik tőle, de valahogy egy szerencsétlenkedés az egész, illetve inkább szaggatja sok esetben azt, amit vágnia kéne.Szóval valami nem okés vele.Lehet, hogy más márkájú ilyen konyhai vackok jobbak, de nem akarok már kísérletezni.
Azért kösz a visszajelzést, a többieknek is.
@geegee: Írtam az előzőhöz is, nem reagáltál, nem baj, megismétlem. Jó az a nyeles, félkezes élező, csak mindig egy irányba kell húzni a pengét benne. A tövétől a hegyéig. A kés megnyomja a paradicsomot? Fél perc alatt megélezem, és szel, ahogy kell. 15 éve használom. De, egyébként vegyél, amit akarsz. De, ha a legegyszerűbb félkezes élezővel sem boldogulsz, miből gondolod, hogy egy ilyen szakszerű leírás után a fenőkővel fogsz? Félre ne érts, nem bántani akarlak. Az első háztartásomat egy félbe tört kaszakővel kezdtem, de láttam előtte, hogy hogyan használták. Ha lesz kedved és energiád, írd meg, akár priviben, hogy mire jutottál.
@eßemfaßom meg áll:
Talán ha megtanulnál olvasni, az baromi sokat segítene az írott szöveg megértésében.
Meg azt sem ártana megtanulnod, mi a különbség a múlt idő és a jelen idő között.
Harmadrészt az sem ártana, ha a kérdésre válaszolnál. Mikor kezded a szuperkéseddel a több ezer hektár lekaszálását?
Szuper, jó hogy lehoztad a cikket a kommentek után! Bár nekem még maradtak fehérfoltok.
Maradjak a kaszakőnél, vegyek japán fenőkerámiát, vagy azt a fenőrudat. Esetleg azok a késélező gyűrűk?
Netán a bavarian edge-t?
Nem írtál a fenőkövek finomságáról, durvaságáról sem.
Hiányzik a posztból az is hogy mi van ha egy, vagy két oldalról élezendő a kés.
Recézett késekkel mi van? Kerámia késekkel mi van?
Ennyire nem átfogó ez sajnos.
Pl én még elfenem a luxtol márkájú 150-es kővel, de tudom hogy túl durva neki. De azt is csak a kommentekből szűrtem le.
Hoztad a színvonalat... Ez egy nagy semmi.
"A fenőacél használata is gyakori, általában akkor használják ha a kés az idők során elhajlott és ezt szeretnénk kiegyengetni. "
Bazdmeg, te el is olvasod néha amit leírsz? Vagy annyira fogalmad sincs az egészről, hogy fel sem tűnik, mekkora baromságok vannak a cikkben. Ez utóbbira tippelek...
Áhám, na, akkor csak lett hatása a kommentemnek!
:-)))
Köszönet.Csak az a baj, hogy nem lettem igazán okosabb.Van ilyen is, olyan is, lehet így is, meg úgy is.
Hitvitába se akarok beleállni, meg igazából késbuzi (késhomár, késratyi...)sem vagyok.
Meg nem is akarok ezzel órákat eltökölni hetente, mint egy feketeöves; csak úgy néha megélezni a konyhai cuccokat.
Na mindegy, majd lesz valahogy.Veszek élezőkövet.Köszönet mégeccer.
:-)
Bár hozzá kell tennem, hogy azért ha ma tönkremegy egy késem, elmerengek rajta, hogy lehet-e még hasznosítani.
Példának okáért eltört egy konyhakésem. Le vettem a nyelét (lefúrtam a szegecseket), flexszel, köszörűvel igazgattam rajta, barkácskésnek átalakítottam. Hurrá.
@szánmonoxid: "Én azt is, ha te ezt egy átlag konyhakéssel megteszed" Melyikre nem képes a te szuper fiskarsod?
"A gabonák szára egyébként szalma" Szerinted 2020-ban Magyarországon 100hektár búzatáblából mennyit aratnak kaszával? B+ már nagyapámék korában is kombájnnal arattak, kaszával max a kisebb kaszálóknak mentek neki.
Továbbra is érdekelne, te hány kiló csülök után kalapálod meg a fiskarsaidat (hiszen azok igazából kicsi kaszák amiket meg kalapálással éleznek)
@gigabursch:
Azért azt is figyeld meg, hogy itt ki kezdte a személyeskedést. Ha már ennyire jó megfigyelő vagy.
@ipartelep:
Miután megnyugodtál, és kértél kölcsön némi agyat valakitől, talán az is lejött, hogy ezek mind válaszok a tiédéhez hasonló személyeskedésekre.
Szóval nyilván úgy kezdődött mind, hogy visszaütöttem. Ahogy esetedben is.
Handmade Knives Europe
Handmade Knives Europe
Utolsó kommentek:
ecodrive 2023.09.07. 12:27:17
Bejegyzés: A magyar nép és a bicska hagyománya
élhetetlen 2020.09.11. 16:38:39
Bejegyzés: Átfogó útmutató a kések élezéséhez
geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.11. 08:54:07
Bejegyzés: Átfogó útmutató a kések élezéséhez
geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.11. 08:09:21
:-)
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
élhetetlen 2020.09.07. 21:28:30
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.07. 11:29:48
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2020.09.05. 08:16:34
Most éppen nincs nagy ihletem arra, hogy az összes tévedést pontról pontra kijavítsam, inkább elmegyek, kiélezem a konyhakéseket.
Bejegyzés: Átfogó útmutató a kések élezéséhez
élhetetlen 2020.09.04. 22:10:14
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.04. 20:57:57
Azért kösz a visszajelzést, a többieknek is.
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
élhetetlen 2020.09.03. 23:30:40
Bejegyzés: Átfogó útmutató a kések élezéséhez
szánmonoxid 2020.09.03. 15:46:56
És tényleg kezdesz brendelmatyisodni, ami még a te szinteden is a kemény leépülés jele.
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
szánmonoxid 2020.09.03. 15:46:10
Talán ha megtanulnál olvasni, az baromi sokat segítene az írott szöveg megértésében.
Meg azt sem ártana megtanulnod, mi a különbség a múlt idő és a jelen idő között.
Harmadrészt az sem ártana, ha a kérdésre válaszolnál. Mikor kezded a szuperkéseddel a több ezer hektár lekaszálását?
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
Privateer 2020.09.03. 13:05:13
Maradjak a kaszakőnél, vegyek japán fenőkerámiát, vagy azt a fenőrudat. Esetleg azok a késélező gyűrűk?
Netán a bavarian edge-t?
Nem írtál a fenőkövek finomságáról, durvaságáról sem.
Hiányzik a posztból az is hogy mi van ha egy, vagy két oldalról élezendő a kés.
Recézett késekkel mi van? Kerámia késekkel mi van?
Ennyire nem átfogó ez sajnos.
Pl én még elfenem a luxtol márkájú 150-es kővel, de tudom hogy túl durva neki. De azt is csak a kommentekből szűrtem le.
Bejegyzés: Átfogó útmutató a kések élezéséhez
Boar. 2020.09.03. 09:53:59
"A fenőacél használata is gyakori, általában akkor használják ha a kés az idők során elhajlott és ezt szeretnénk kiegyengetni. "
Bazdmeg, te el is olvasod néha amit leírsz? Vagy annyira fogalmad sincs az egészről, hogy fel sem tűnik, mekkora baromságok vannak a cikkben. Ez utóbbira tippelek...
Bejegyzés: Átfogó útmutató a kések élezéséhez
geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.02. 23:30:05
:-)))
Köszönet.Csak az a baj, hogy nem lettem igazán okosabb.Van ilyen is, olyan is, lehet így is, meg úgy is.
Hitvitába se akarok beleállni, meg igazából késbuzi (késhomár, késratyi...)sem vagyok.
Meg nem is akarok ezzel órákat eltökölni hetente, mint egy feketeöves; csak úgy néha megélezni a konyhai cuccokat.
Na mindegy, majd lesz valahogy.Veszek élezőkövet.Köszönet mégeccer.
:-)
Bejegyzés: Átfogó útmutató a kések élezéséhez
gigabursch 2020.09.02. 07:21:30
Igen, én is a múltat mondtam.
Bár hozzá kell tennem, hogy azért ha ma tönkremegy egy késem, elmerengek rajta, hogy lehet-e még hasznosítani.
Példának okáért eltört egy konyhakésem. Le vettem a nyelét (lefúrtam a szegecseket), flexszel, köszörűvel igazgattam rajta, barkácskésnek átalakítottam. Hurrá.
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
eßemfaßom meg áll 2020.09.01. 20:05:25
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
eßemfaßom meg áll 2020.09.01. 20:03:48
"A gabonák szára egyébként szalma" Szerinted 2020-ban Magyarországon 100hektár búzatáblából mennyit aratnak kaszával? B+ már nagyapámék korában is kombájnnal arattak, kaszával max a kisebb kaszálóknak mentek neki.
Továbbra is érdekelne, te hány kiló csülök után kalapálod meg a fiskarsaidat (hiszen azok igazából kicsi kaszák amiket meg kalapálással éleznek)
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
eßemfaßom meg áll 2020.09.01. 19:56:03
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?
szánmonoxid 2020.09.01. 13:34:53
Azért azt is figyeld meg, hogy itt ki kezdte a személyeskedést. Ha már ennyire jó megfigyelő vagy.
@ipartelep:
Miután megnyugodtál, és kértél kölcsön némi agyat valakitől, talán az is lejött, hogy ezek mind válaszok a tiédéhez hasonló személyeskedésekre.
Szóval nyilván úgy kezdődött mind, hogy visszaütöttem. Ahogy esetedben is.
Bejegyzés: Hogyan teszteld késeid élességét?